top of page
  • Foto van schrijverLisette van Leijenhorst

Wandelroute hoogtepunten Kaapse Bossen, Doorn (9 km)


Naam

Hoogtepunten Kaapse Bossen

Beginpunt

Parkeerplaats Kaapse Bossen, Helenaheuvel, Doorn

Eindpunt

Parkeerplaats Kaapse Bossen, Helenaheuvel, Doorn

Lengte

9 km

Datum

26-2-2022

Wat een schitterend weer was het dit weekend! Dat is natuurlijk helemaal een extra reden om de wandelschoenen aan te trekken voor een mooie wandeling. Dit weekend was ook Klaas (hond van Arno's zus) bij ons, dus die ging lekker mee. Op het programma stond de wandelroute hoogtepunten Kaapse bossen bij Doorn. Wij zijn zelf gestart bij parkeerplaats Kaapse Bossen, zoals het ook wordt aangegeven op de website van Op de Heuvelrug. Je kunt ook starten bij parkeerplaats Groene Entree Kaapse bossen. De route wordt aangegeven met een donkerblauwe markering.


De route neemt je mee door het boslandschap van de Kaapse bossen. Vanaf parkeerplaats Kaapse bossen (Helenaheuvel) kom je gelijk bij een hondenlosloopgebied met aan het begin een hondenspeelveld. Nadat je dit veld gepasseerd bent loop je nog een stukje door een gebied waar honden ook los mogen lopen. Dit staat allemaal goed aangegeven. Op de rest van de route moeten honden aangelijnd zijn. Op een gegeven moment kom je bij Het Doornse Gat. Een recreatieterrein met veel bankjes, prullenbakken, veldjes en zelfs toiletten. Dit is een ideale plek om even te pauzeren. Richting het einde van de wandeling kom je ook nog langs de uitkijktoren.

Het is een mooi, redelijk afwisselend gebied waar de route doorheen loopt. Er zijn best wat hoogteverschillen (voor Nederlandse begrippen). Daarnaast lopen de wandelpaden niet alleen maar kaarsrecht, maar kronkelen ze vaak. Dat maakt het een mooie route met veel variatie. Wel is het zo dat de wandeling voornamelijk door het bos loopt, er zijn geen andere landschappen te zien.

Eerder in deze blog gaf ik al aan dat bij de Helenaheuvel (parkeerplaats Kaapse Bossen) een hondenlosloopgebied met speelveld is. Dat is voor een hond óf helemaal geweldig, óf (zoals voor onze Piet) helemaal niets. Houdt hier dus rekening mee als je de route wilt wandelen met jouw hond. Je zou kunnen kijken of je om het veld heen kunt lopen.

Verder was het wel vrij druk. Het natuurgebied De Kaapse bossen staat al wel bekend als een redelijk druk gebied, en het was nu ook nog eens prachtig weer. Mocht je dus echt van rust houden, dan kun je misschien beter een ander gebied kiezen.

Conclusie: Mooi gebied en mooie wandeling, wel wat druk.


Recente blogposts

Alles weergeven