top of page
  • Foto van schrijverLisette van Leijenhorst

Trage Tocht Lunteren (19 km)


Naam

Trage Tocht Lunteren

Beginpunt

Parkeerplaats ijzertijdboerderij, Vijfsprongweg 70, Lunteren

Eindpunt

Parkeerplaats ijzertijdboerderij, Vijfsprongweg 70, Lunteren

Lengte

19 km

Datum

21-5-2022

Het leek ons een goed idee om weer eens een stevige wandeling te maken, als voorbereiding op het Pieterpad. Volgende week gaan wij weer verder met het Pieterpad en hopen dan de volgende 6 etappes te kunnen doen. Er waren verschillende wandelingen die in aanmerking kwamen, maar het is toch de Trage Tocht Lunteren van 19 km geworden.


Trage Tochten

Deze wandeling is er één in de serie van Trage Tochten en die zijn niet gemarkeerd. Je kunt vanaf Wandelzoekpagina de GPX en PDF routebeschrijving downloaden. Het belangrijkste van de Trage tochten is dat het echt wandelroutes zijn voor de liefhebbers van onverhard wandelen. Meer informatie over de Trage Tochten kun je hier vinden.

Praktische informatie en zaken om op te letten

De route start officieel bij het treinstation Lunteren. Wij zijn echter gestart bij Parkeerplaats ijzertijdboerderij aan de Vijfsprongweg. Dit kwam voor ons beter uit qua horeca en lunch. Als je met de auto bent is dit zeker een aanrader, want er is ruim voldoende parkeergelegenheid. Mocht je met het openbaar vervoer reizen dan is het station makkelijker als beginpunt.


De route

De tocht begon voor ons met een stuk langs de velden en na een paar honderd meter krijg je al een mooi doorkijkje op het glooiende landschap. Ook stuitten wij al vrij snel op een Germaanse Put, onderdeel van een Celtic field. Tijdens de wandeling kom je op verschillende plekken informatie tegen over de Celtic fields.

Na een stuk langs de akkers en velden gelopen te hebben, kom je bij de Lindeboomseberg en de Goudsberg, een gebied met veel hoogteverschillen, bos en zand. Op de Goudsberg is ook het 'Middelpunt van Nederland' te vinden. Er is ooit uitgerekend dat vanaf dit middelpunt in alle windstreken (noord, zuid, oost en west) evenveel land te vinden was (vóór het ontstaan van de IJsselmeerpolders). Bij Restaurant de Goudsberg hebben we even koffie gedronken met iets lekkers erbij.

Via bosranden en door het bos loop je vervolgens richting Lunteren. Je wandelt een stukje door de bebouwing van Lunteren om vervolgens het Luntersche Buurtbosch in te gaan. We moesten op dit stuk van de wandeling veel terugdenken aan een paar jaar geleden, toen we hier met mijn opa een wandeling van zo'n 3 km hebben gelopen. Dat gaat helaas niet meer, maar binnenkort gaan we hem wel even de foto's laten zien van deze wandeling, dat zal hij vast leuk vinden. Er waren regelmatig plekjes dat wij tegen elkaar zeiden 'kijk hier hebben we toen ook met opa gelopen', dus dat was wel leuk.

Na een flink stuk door het Luntersche Buurtbosch (best een flink bos voor een 'buurtbos'), zijn we neergestreken bij De Lunterse Boer voor een lekkere lunch. Na nog een stuk door het bos liepen we in de richting van Ede door de velden, wat wel weer een leuke afwisseling was. Daarna door een afwisselend stuk van weilanden, bos en heide naar het noorden richting onze auto. Hier konden we ook nog een glimp opvangen van het Wekeromse Zand. Vlak bij onze auto was nog een (nagebouwde) ijzertijdboerderij te vinden.

Celtic fields

"Celtic fields zijn akkercomplexen uit de ijzertijd (ca. 800-12 v Chr.) en bestaan uit veldjes van ongeveer 40x40 meter, gescheiden door wallen. Het totale akkercomplex bij Wekerom is ongeveer 80 ha groot. Celtic fields zijn slecht herkenbaar in het veld. Na ca 2000 jaar zijn ze geleidelijk minder duidelijk geworden. Met het blote oog is het reliëf nu soms nauwelijkst te zien of ontbreekt geheel, vooral op gronden die regelmatig geploegd worden. Pas sinds er luchtfoto's gemaakt worden is duidelijk hoe groot de complexen waren. Op luchtfoto's tekenen de walletjes zich af doordat planten daar anders groeien dan in de veldjes. Op luchtfoto's zijn alleen Celtic fields die in heide, gras of akkers liggen te herkennen. Eind vorige eeuw kwam het Actueel Hoogtebestand van Nederland (AHN) beschikbaar. Hiervoor is met een vliegtuigje heel precies de maaiveldhoogte van Nederland gemeten. Bij bestudering daarvan bleek dat ook in bossen Celtic fields te vinden zijn. Omdat in bossen niet zo vaak in de bodem gerommeld wordt, zijn ze hier meestal veel beter bewaard gebleven."

* Bron: bordje onderweg van Geldersch Landschap & Kasteelen/Vereniging Oud Lunteren.


Klik hier voor meer informatie over de Celtic fields en ijzertijdboerderij


Algemene indruk

Wat is dit een prachtige wandeling met veel afwisselende landschappen, hoogteverschilletjes (voor Nederlandse begrippen) en lekker veel stukken onverhard. We hebben regelmatig tegen elkaar gezegd hoe mooi het hier eigenlijk is, en dat terwijl ik daar uit de buurt kom! Ik ben geboren en opgegroeid in Ede. We gingen vroeger ook regelmatig naar het bos of de natuur in, maar toch kijk je er dan met andere ogen naar dan nu. Dat is het mooie van lekker wandelen!


Conclusie

Een prachtige wandeling door de natuur, lekker veel onverhard. Het enige minpuntje was dat het zonnetje niet zo uitbundig scheen deze dag, maar verder was het top!





Recente blogposts

Alles weergeven