top of page
  • Foto van schrijverLisette van Leijenhorst

Trage Tocht Earnewâld (18 km)


Naam

Trage Tocht Earnewâld

Beginpunt

Parkeerterrein dorp, Eilansgrien 64, Earnewâld

Eindpunt

Parkeerterrein dorp, Eilansgrien 64, Earnewâld

Lengte

18 km

Datum

2-4-2022

Tijdens ons wandelweekend in Friesland kon een wandeling in Nationaal Park De Alde Feanen niet ontbreken. We hebben hier de Trage Tocht Earnewâld gedaan, en prachtige wandeling door dit natuurgebied. De route begint midden in het dorp Earnewâld waar meer dan voldoende parkeergelegenheid is. Aan het begin en einde van de route zijn voldoende horecagelegenheden, maar tijdens de route kom je niets meer tegen. Deze wandeling is er één in de serie van Trage Tochten en die zijn niet gemarkeerd. Je kunt vanaf Wandelzoekpagina de GPX en routebeschrijving downloaden. Meer informatie over de Trage Tochten kun je hier vinden.

De wandeling begint met een heel mooi stuk tussen het water en moerasgebieden. De Alde Feanen is een laagveenmoeras, afgewisseld met rietvelden, (natte) graslanden en stukjes bos. Tijdens het eerste gedeelte van onze wandeling scheen de zon nog lekker waardoor het gebied nóg mooier leek en dit mooie foto's opleverde. We waren onder de indruk van de vele vogels die we in dit gebied hebben gezien. Wij zijn zelf geen vogelkenners, maar ik denk dat dit echt een walhalla is voor vogelaars. We hebben ook heel veel ooievaars gezien tijdens de wandeling. De ene keer op het nest, dan weer in het veld of al vliegend. Erg indrukwekkend.

Naarmate de route vorderde werd het weer steeds grilliger. Op een gegeven moment begon het zelfs te sneeuwen en werd het behoorlijk koud. Dat mocht de pret niet drukken, gewoon even extra hard doorstappen om het weer warm te krijgen. Onderweg zijn we verschillende vogelkijkhutten en een uitkijktoren tegengekomen. De route voert ook nog door een soort moerasbos. Dit was echt een verrassend stukje natuur dat ik nog niet vaak ben tegengekomen, op die stukken waren verhoogde paden aangelegd. Na het natte stuk van de route volgt een flinke wandeling door het boerenland. Dit is een mooi, maar wel wat saaier stuk over de weg. Doordat het op dit gedeelte ook flink regende/sneeuwde hebben we van dit gedeelte iets minder genoten dan van de rest. Het einde van de route is wel weer mooi en je moet zelfs een pontje nemen om weer terug in Earnewâld te komen.

Deze Trage Tocht is wat ons betrecht een aanrader! Het is een heel mooi, afwisselend en verrassend gebied met veel verschillende vogelsoorten. Minpuntje van de route is het wat saaiere middengedeelte door het boerenland over de weg. Tijdens de route kwamen wij er verder achter dat de natte zuidelijke lus van de route afgesloten was in verband met ernstige wateroverlast. Hierdoor hebben we een flink stuk af moeten snijden. Hoe dit deel van de route eruit ziet weten we dus helaas niet. Verder is een aandachtspunt dat het pontje vaart vanaf 1 april tot eind oktober. Als je de wandeling buiten deze periode gaat wandelen, moet je ongeveer 3 km omlopen.

Conclusie: Mooie wandeling door een prachtig natuurgebied. Minpunt is het wat saaie middengedeelte door het boerenland over de weg.


Recente blogposts

Alles weergeven