top of page
  • Foto van schrijverLisette van Leijenhorst

Trage Tocht Biezenmortel (11 km)


Naam

Trage Tocht Biezenmortel

Beginpunt

Parkeerplaats Loonse en Drunense Duinen, Oude Bossche Baan 11, Biezenmortel

Eindpunt

Parkeerplaats Loonse en Drunense Duinen, Oude Bossche Baan 11, Biezenmortel

Lengte

11 km

Datum

18-3-2022

De komende dagen staan een paar wandelingen in Brabant op de planning. We overnachten in Hotel Meneer van Eijck te Oisterwijk en vanuit daar gaan we 3 tochten wandelen in deze mooie omgeving. De eerste wandeling is de Trage Tocht Biezenmortel van 11 km. Een relatief korte, maar pittige wandeling in de omgeving van de Loonse en Drunense Duinen. Het begin van de wandeling is bij de openbare parkeerplaats Loonse en Drunense Duinen. Bij het beginpunt kun je ook de Rustende Jager vinden, waar je wat kunt eten en/of drinken. Deze wandeling is er één in de serie van Trage Tochten en die zijn niet gemarkeerd. Je kunt vanaf Wandelzoekpagina de GPX en routebeschrijving downloaden. Het belangrijkste van de Trage tochten is dat het echt wandelroutes zijn voor de liefhebbers van onverhard wandelen. Meer informatie over de Trage Tochten kun je hier vinden.

Deze wandelroute bestaat eigenlijk uit 2 gedeeltes; de zuidelijke ronde en het rondje door de Loonse en Drunense Duinen. Je kunt er ook voor kiezen om één van de twee stukken te doen of om de wandeling in twee etappes te lopen.

De route start bij de parkeerplaats/Rustende Jager en gaat dan eerst een klein stukje door het bos en vervolgens richting het zuiden een heel stuk door en langs de landerijen, velden en bosranden. Na een paar kilometer kom je langs horecagelegenheid 't Gommelen. Hier kun je eventueel even pauzeren. Vanaf 't Gommelen loop je verder door en langs velden en bosranden en kom je ook vennetjes tegen.

Dit stuk ('De Brand') was op sommige plekken heel drassig en nat! Dat was echt wel een uitdaging en zonder onze goede (hoge) wandelschoenen hadden we dit niet kunnen lopen. Goede schoenen is op dit stuk dus echt noodzakelijk! Onze hond Piet vond het overigens geweldig al die plassen en dribbelde er vrolijk doorheen. Onderweg kwamen we trouwens nog herten tegen (geen goede foto helaas) en ook parende padden.

Na de zuidelijke ronde hebben wij ervoor gekozen om even terug te lopen naar de Rustende Jager voor de lunch. We hebben hierdoor iets om gelopen(ongeveer 1 km in totaal). Na de lunch begonnen we aan het rondje door de duinen. Een heel mooi, maar pittig stuk door het mulle zand en met hoogteverschillen. Het eerste stuk loopt door de bossen en vervolgens kom je bij de mooie duinen waar je op sommige plekken een prachtig uitzicht hebt op de omgeving.

We hebben erg van deze wandeling genoten. Het is echt een prachtige en afwisselende wandeling. Het eerste stuk door de weilanden, bosranden en langs vennen is echt totaal anders dan het tweede stuk door de duinen. Het contrast was heel groot omdat het eerste stuk erg nat was, en de duinen zijn weer heel droog. Die combinatie maakt deze wandeling in mijn ogen echt uniek.

Hoewel de wandeling 'slechts' 11 km lang is, voelt hij als aanmerkelijk langer. Het eerste stuk was op sommige stukken best zwaar omdat het zo drassig en nat was. Het tweede stuk door de duinen is flink aanpoten door het mulle zand en door de hoogteverschillen. Verder is deze wandeling niet aangegeven door bordjes of paaltjes. Het is dus misschien even wat lastiger om je weg te vinden. Wij maakten zelf gebruik van de GPX en dat ging prima. Alleen op sommige stukken in de duinen moesten we even goed kijken, omdat daar de GPS minder nauwkeurig is. Mocht je niet zo handig zijn met navigatie/smartphone, dan kun je ook de routebeschrijving van de wandeltocht downloaden en die volgen.

Conclusie: Dit is echt een prachtige en afwisselende route! Zeker een aanrader! Wel even rekening houden qua schoenen als je de zuidelijke ronde gaat doen.


Recente blogposts

Alles weergeven