top of page
  • Foto van schrijverLisette van Leijenhorst

Trage Tocht Bakkeveen (11 km)


Naam

Trage Tocht Bakkeveen

Beginpunt

Plaza de Kolk, Foarwurkerwei 11, Bakkeveen

Eindpunt

Plaza de Kolk, Foarwurkerwei 11, Bakkeveen

Lengte

11 km

Datum

1-4-2022

Voor de afwisseling zijn we een weekend naar Friesland gegaan om te wandelen. We verbleven in een tiny house in Dokkum en van daaruit hebben we mooie wandeltochten gemaakt. De eerste wandelroute die we dit weekend hebben gemaakt is de Trage Tocht Bakkeveen van ongeveer 11 km. Deze wandelroute neemt je mee door het zand-, heide- en boslandschap rond Bakkeveen. Het startpunt van de route is goed bereikbaar met de auto, en er is voldoende parkeergelegenheid. Deze wandeling is er één in de serie van Trage Tochten en die zijn niet gemarkeerd. Je kunt vanaf Wandelzoekpagina de GPX en routebeschrijving downloaden. Meer informatie over de Trage Tochten kun je hier vinden.

De route begint midden in Bakkeveen en je loopt eerst een stukje door de bebouwde kom. Vervolgens loop je zo de Bakkeveensterduinen in, een mooi natuurgebied met heide, zand en bos. Het was nu wel heel apart, want op sommige plekken lag zelfs nog een beetje sneeuw, en dat in april! Wanneer je iets over de helft van de route bent komt je langs restaurant De Drie Provinciën, waar je iets kunt eten of drinken. Zoals de naam al aangeeft; je bent hier precies op de grens van de drie provincies Friesland, Drenthe en Groningen. Wij hebben hier lekker even gezeten voor de lunch. Wanneer het mooi weer is kun je hier denk ik ook heerlijk op het terras zitten.


We hebben deze wandeling met veel plezier gelopen, ondanks dat het erg koud en guur was, zeker voor de tijd van het jaar. Het is een verrassend landschap met erg mooie stukken. Qua verschillende landschappen is er niet zo heel veel afwisseling, maar mooi is het wel. Wat verder opviel tijdens de wandeling was het grote aantal klaphekjes. Waarschijnlijk omdat er op best veel plekken schapen en paarden aanwezig kunnen zijn. Het is echt een trage tocht waarbij je voor het overgrote merendeel op onverhard terrein loopt. We hebben vrijwel geen asfalt gezien, op de stukjes door de bebouwde kom na.

Tijdens de wandeling kwamen we erachter dat een gedeelte van de route afgesloten was. We zouden eigenlijk links af moeten slaan een hekje door, maar die was dicht. Dit is op de kaart bij punt 4. Wij dachten eerst dat we daardoor een flink stuk moesten afsnijden, maar dat viel mee. Als je een paar honderd meter verder doorloopt kun je daar alsnog naar links. Dit is niet te missen en het is duidelijk te zien dat het een nieuw pad is. Je loopt dan weer een stukje terug in de richting waar we vandaan kwamen, waardoor je wel wat extra meters maakt.


Conclusie: Fijne wandeling in het grensgebied van Friesland, Drenthe en Groningen. Mooi natuurgebied met heide-, zand- en bosgebieden.

Recente blogposts

Alles weergeven