top of page
  • Foto van schrijverLisette van Leijenhorst

Koloniewandeling Wilhelminaoord (15 km)


Naam

Koloniewandeling Wilhemninaoord

Beginpunt

Linthorst Homanstraat, Wilhelminaoord

Eindpunt

Linthorst Homanstraat, Wilhelminaoord

Lengte

15 km

Datum

3-4-2022

Na ons weekend in Dokkum hebben we een wandeling uitgezocht die ongeveer 'op de route terug' lag. Dit is de Koloniewandeling Wilhelminaoord geworden van ongeveer 15 km. Wij zijn gestart vanuit Wilhelminaoord en zo staat het ook op de website. De GPX route start echter in Frederiksoord, wat best onhandig is als je bijvoorbeeld wil bekijken hoe ver het nog is. Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om in Frederiksoord te starten. Bij het startpunt in Wilhelminaoord is in ieder geval voldoende parkeergelegenheid. Deze route is niet gemarkeerd, maar je kunt de GPX en routebeschrijving/kaart downloaden op Wandelzoekpagina.

Vanuit Wilhelminaoord loop je eerst een stukje door de bebouwde kom en langs een drukke weg, maar al vrij snel wandel je tussen de weilanden door. Tijdens de wandeling kom je verschillende landschappen tegen zoals heide, bosrand, weilanden, enzovoorts. Dat maakt de route lekker afwisselend. Af en toe wandel je ook langs borden met informatie over het kolonieverleden van het gebied, maar ik moet zeggen dat het toch vooral een natuurwandeling is. Tijdens de wandeling zijn we verschillende dieren tegengekomen. Zo liepen we langs heideveld het Nijensleekerveld en daar zagen we grote runderen liggen. Even later zagen we in de velden een paar reeën staan en lopen. De route loopt ook een stuk langs de Nijensleker Schipsloot, een oude turfsloot die is gegraven om turf af te voeren. Op een gegeven moment ben je weer terug in Wilhelminaoord om vervolgens nog een extra lus te maken richting Frederiksoord. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de wandeling hier in te korten en terug te lopen naar het beginpunt.

Kolonie van Weldadigheid Wilhelminaoord

Tijdens de wandelroute kom je verschillende overblijfselen of informatieborden tegen over het kolonieverleden van het gebied. Meer informatie over de Kolonie van Weldadigheid kun je vinden op de deze website. Wat ons vooral opviel waren de vele koloniehuisjes die nog te zien waren. Die huisjes zien er allemaal hetzelfde uit en hoorden vroeger bij de kolonie akkers. Elke kolonistenhoeve had de beschikking over ongeveer 3 hectare grond die onder leiding van de Maatschappij werd bewerkt, ingezaaid en geoogst. Naast die moestuin had men ook een moestuintje voor eigen gebruik. Bij bijna elk huisje is tegenwoordig trouwens flink uitgebouwd.

Deze koloniewandeling is een redelijk afwisselende route, zowel qua natuur als in soorten ondergrond. We hebben bijna alle soorten ondergrond wel gehad; smalle bospaadjes langs een watertje, stukken over of langs de weg, dwars door de weilanden en over brede lanen. Helaas waren er ook best wel wat stukken van de wandeling die over de weg gingen. Het laatste stuk van Wilhelminaoord naar Frederiksoord en weer terug vonden wij niet zo boeiend qua landschappen en paden. Wat verder iets is om rekening mee te houden is de horeca. Wij keken na een flink stuk wandelen al uit naar een lekkere lunch in Frederiksoord, maar dat viel toch een beetje tegen. Het begon inmiddels ook flink te regenen, dus wij gingen naar binnen bij Hotel Frederiksoord. Helaas was de hond daar niet welkom. Restaurant de Eetkaemer was dicht op zondag, dus toen werden onze mogelijkheden ineens wel erg beperkt. We zijn uiteindelijk naar binnen gegaan bij een nieuw tentje (De Franse tuin) aan de andere kant van de weg, waar we even droog wat konden drinken.

Beoordeling: Mooie route door een redelijk afwisselend landschap. Ook interessant dat je wat meekrijgt over het kolonieverleden van dit gebied. Helaas ook best wat stukken over de weg.



Recente blogposts

Alles weergeven