top of page
  • Foto van schrijverLisette van Leijenhorst

Het Pieterpad met Piet: etappe 5

Etappe 5: Van Rolde naar Schoonloo - 18 km


Vandaag etappe 5 van Rolde naar Schoonloo, een etappe van ruim 18 km. Nadat we de auto in Schoonloo geparkeerd hadden zijn we met de bus naar Rolde gegaan om van daaruit weer naar Schoonloo te wandelen.

Etappe

Etappe 5: Rolde - Schoonloo

Afstand

18 km

Datum

21-4-2022

Het eerste stuk gaat langs de kerk en de begraafplaats om vervolgens een heel stuk kaarsrecht te lopen richting Anderen. Dit is het oude traject van de trein van Assen naar Stadskanaal. Op een stukje waar het pad en een weg elkaar kruisten, kon je nog overblijfselen van de rails zien. Redelijk aan het begin, net na de begraafplaats hebben we ook nog hunebedden gezien.

De etappe vervolgt zich door moeras-, heide- en bosgebieden. Regelmatig loop je in de bosrand met een veld, moeras of heideveld naast je, met hier en daar een watertje erdoor. Er zaten echt mooie stukken tussen! Er zaten ook wel een paar hele lange rechte stukken bij, maar over het algemeen is het een mooie en afwisselende etappe.

Helaas was er geen horeca op de route, dus moesten we zelf wat meer meenemen. Geen probleem natuurlijk, maar wij vinden het ook altijd wel lekker om tussendoor op een terras te zitten om wat te eten en drinken. We hadden het wel kunnen gebruiken, want het ging bij ons allebei wat moeizamer dan de vorige etappe. Maar goed, we hebben het toch gehaald. Als je het niet erg vindt om een paar honderd meter om te lopen kun je wel horeca vinden overigens, maar daar hadden wij net even geen zin meer in.

Piet had nergens last van en hobbelde vrolijk mee. Waar hij vroeger nog weleens terughoudend kon zijn bij bruggetjes of andere obstakels, dendert hij nu overal gewoon overheen. Ook is hij continu op zoek naar lekkere plekjes om water te drinken (we nemen uiteraard ook water voor hem mee, maar 'in het echt' is toch lekkerder).

Het was trouwens heel rustig onderweg. De wandeling zelf ging grote stukken door rustig, onverhard gebied, en het was ook rustig met wandelaars. Waar we de vorige dagen nog regelmatig andere wandelaars tegenkwamen was dat nu amper het geval. Wat wij heel fijn vonden aan deze etappe was dat we bijna niet over of langs een weg of fietspad hoefden te wandelen. Deze route gaat echt grotendeels door de natuur. Over natuur gesproken; zo tegen het einde van de wandeling zagen we in het bos langs het pad een kadaver liggen van waarschijnlijk een hert of ree. Best wel indrukwekkend om te zien omdat het skelet nog zo goed intact was. Op één poot zat zelfs nog wat van de vacht. Eenmaal aangekomen in Schoonloo hebben we daar lekker even bij Eetcafe Hegeman op het terras gezeten.

Meer weten over het Pieterpad? Lees het hier! Er is ook een webshop, waar je o.a. de Pieterpad boekjes kunt bestellen.

Recente blogposts

Alles weergeven