top of page
  • Foto van schrijverLisette van Leijenhorst

Het Pieterpad met Piet: etappe 4

Etappe 4: Van Zuidlaren naar Rolde - 17 km


Na een rustdag konden we er weer volop tegenaan voor etappe 4 van Zuidlaren naar Rolde, een tocht van ruim 17 km. Omdat we vanuit Zuidlaren begonnen konden we lekker vroeg starten, omdat we toch geen OV naar het beginpunt hoefden te nemen.

Etappe

Etappe 4: Zuidlaren - Rolde

Afstand

17 km

Datum

20-4-2022

Het eerste stuk ging door Zuidlaren en Dennenoord door het bos naar Schipborg. In Zuidlaren kwamen we langs de synagoge, met ook een monument ter nagedachtenis aan vijftien joodse Zuidlaarders die in de oorlog zijn vermoord. Dat blijft toch altijd indrukwekkend om te zien. Na ongeveer een uurtje wandelen kwamen we aan bij restaurant de Drentsche Aa waar we even lekker koffie hebben gedronken op het terras met mooi uitzicht.

Daarna gauw weer verder door een bos- en moerasachtig gebied langs het Schipborgse Diep richting de Gasterse Duinen. Helaas mocht de hond niet in de Gasterse Duinen zelf komen, waardoor wij de alternatieve route moesten nemen. Op zich ook een prima route, maar lang niet zo mooi als de echte route waarschijnlijk. Die alternatieve route staat overigens goed aangegeven op de paaltjes.

In Gasteren hebben we geluncht bij Pannenkoekenboerderij Brinkzicht. Ook hier hebben we weer heerlijk op het terras kunnen zitten. Na onze lunch maakten we ons op voor het laatste stuk van dik 7 km. Het laatste gedeelte van deze etappe ging voornamelijk door het Balloërveld, een zand- en heidegebied. Hier zitten wel een paar pittige stukjes bij waar je door het mulle zand moet ploeteren. Gelukkig waren er hier en daar ook paadjes langs het zand. Piet vond dit gebied helemaal geweldig met al dat zand en struikjes. Hij was helemaal lekker in zijn eigen wereldje bezig en heerlijk aan het snuffelen.

Op een gegeven moment doemde de kerktoren van Rolde in de verte al op.

Deze etappe ging vrij soepel! We hadden allebei het idee dat het best snel ging en niet al te vermoeiend was. Misschien speelde ook wel mee dat dit een hele mooie etappe was. In tegenstelling tot eerdere etappes ging deze grotendeels over onverharde paden. Ook het landschap was prachtig. Wat ons betreft was dit de mooiste Pieterpad-etappe tot nu toe. Dat belooft veel goeds voor de komende dagen!

We hadden de auto in Zuidlaren staan en we moesten 's middags dus terug met het openbaar vervoer. Op facebook hadden we al allerlei verhalen gelezen dat dit best lastig was, maar eigenlijk viel het ons reuze mee! Oké, we moesten wel 4 verschillende bussen nemen, maar het sloot allemaal goed aan en in 40 minuten waren we terug in Zuidlaren.


Meer weten over het Pieterpad? Lees het hier! Er is ook een webshop, waar je o.a. de Pieterpad boekjes kunt bestellen.

Recente blogposts

Alles weergeven