top of page
  • Foto van schrijverLisette van Leijenhorst

Het Pieterpad met Piet: etappe 3

Etappe 3: Van Groningen naar Zuidlaren - 21 km


Vandaag etappe 3 van het Pieterpad. Een tocht van ruim 21 km van het station in Groningen naar Zuidlaren. Vooraf was dit de etappe waar ik het meest tegenop zag vanwege de afstand en ook de lange afstand van de dag ervoor. Maar toch begonnen we vol goede moed aan de dag.

Etappe

Etappe 3: Groningen - Zuidlaren

Afstand

21 km

Datum

18-4-2022

Vanuit Zuidlaren hebben we bus 5 naar Groningen gepakt en daarna zijn we gelijk gaan lopen. Bij het station kwamen we nog een mede Pieterpad-wandelaarster tegen die we eerder al tegen waren gekomen. Samen zijn we verschillende stukjes opgelopen tot aan Haren. Sowieso kwamen we weer verschillende 'bekenden' tegen op deze route. Allemaal wandelaars die we ergens in de eerste twee dagen ook al hadden gezien.

Vanuit Groningen loop je al redelijk snel een mooi stukje natuur in (Drentsche Aa) waar je langs een meanderend watertje (Hoornsediep) wandelt. Wel loop je hier langs een vrij druk fietspad. Tenminste, op 2e paasdag met prachtig weer was het hier druk.

Nadat je de A28 bij Haren onderdoor gaat loop je een stukje langs een soort moerasgebied (Wolddelen). We wilden graag even wat drinken bij Paviljoen Sassenheim, wat aan de Sassenheim Noordplas ligt. Helaas was dit paviljoen gesloten op 2e paasdag. Dan nog maar een stuk doorlopen tot de volgende horecagelegenheid.

Vlak voordat we net ten oosten van Glimmen een bosgebied in liepen, moesten we eerst nog even door het tranendal. Gelukkig alleen voor wat betreft het straatnaambordje.

Uiteindelijk zijn we neergestreken op het grote en drukke terras bij Paviljoen Appelbergen, waar we zeker niet de enige wandelaars waren. Onderweg naar het paviljoen zagen we nog een slang (waarschijnlijk een adder) vlak voor ons het pad oversteken. Eerst even schrikken (ik hoorde Arno alleen roepen 'SLANG!' ), maar toen dacht ik al gauw: foto maken!

Na onze lunch kwam het besef dat we 'nog maar' 8 km hoefden tot het eindpunt van de etappe. Dat zou ons wel gaan lukken. Het laatste stuk was een afwisselend stuk van bos en wandelen tussen de velden. In de verte doemde de kerktoren van Zuidlaren al op, dus we wisten dat we er bijna waren. Toen we eenmaal op het terras in Zuidlaren zaten waren we toch wel trots op onszelf! 2 dagen achter elkaar dik 21 km wandelen is (voor ons) niet niets!


Piet begon de dag rustig aan en even dachten we dat hij misschien toch vermoeid was en het moeilijk zou krijgen. Maar hij kwam als een dieseltje op gang en leek er steeds beter in te komen. Uiteindelijk heeft hij het zonder problemen uit kunnen lopen. Op het terras plofte hij toch wel neer na een lekkere bak water en snoepjes.

Meer weten over het Pieterpad? Lees het hier! Er is ook een webshop, waar je o.a. de Pieterpad boekjes kunt bestellen.


Recente blogposts

Alles weergeven