top of page
  • Foto van schrijverLisette van Leijenhorst

Het Pieterpad met Piet: etappe 2

Etappe 2: Van Winsum naar Groningen - 21,4 km Vandaag etappe 2 van het Pieterpad van Winsum naar Groningen, een etappe van ruim 21 km. Dat is niet iets wat wij wekelijks doen, dus dat wordt flink aanpoten!


We hebben de auto op de Brink in Zuidlaren geparkeerd en vanaf daar bus 5 naar Groningen gepakt. Vanuit Groningen hebben we de trein naar Winsum genomen. Ons idee is normaal gesproken om de auto op het eindpunt van de etappe te parkeren en dan met het OV naar het begin te reizen, om vervolgens naar de auto toe te lopen. Maar dit keer was het eindpunt het station van Groningen en daar is parkeren wat lastiger.

Etappe

Etappe 1: Winsum - Groningen

Afstand

21,4 km

Datum

17-4-2022

De reis verliep soepel, ook met Piet in de bus en de trein. Eenmaal in Winsum zijn we gelijk gestart en al vrij snel loop je tussen de weilanden. Wederom zagen we voor en achter ons weer allerlei andere Pieterpad-wandelaars. Ook nu weer liepen vrijwel alle stukken via de weg of fietspad, maar over het algemeen wel wat rustiger dan de eerste etappe qua stukken met auto's en continu opletten.

Na ongeveer 6 km kwamen we aan in het dorpje Garnwerd waar het aantrekkelijke terras van Garnwerd aan Zee lonkte. Omdat we voorlopig op de route niets meer tegen zouden komen (goeie smoes), hebben we daar even lekker in het zonnetje gezeten voor een drankje en stukje taart.

Daarna weer gauw verder, een heel stuk langs de dijk over een smal fietspad. Inmiddels waren onze vestjes ook uit! Het was heerlijk weer.

Onderweg veel langs weilanden en watertjes gelopen, met in Oostum een mooie oude kerk op een terp (of een wierde, zoals dat in Groningen genoemd wordt).

Ik had net tegen Arno gezegd dat ik vandaag wel een ijsje zou verdienen, toen we iets over de helft van de etappe een ijskraampje zagen met heerlijk yoghurt ijs (met toppings). We waren toch al van plan om even te pauzeren, dus dat kwam mooi uit!

Na de pauze zijn we weer verder gelopen richting Groningen, dat we toch steeds dichterbij zagen komen.

Tijdens de tocht naar Groningen liepen we weer veel langs weilanden en water. Dat klinkt wat eentonig en dat was het misschien ook wel, maar wij vonden het toch een prima etappe. Alleen de laatste paar kilometer voordat we Groningen bereikten was wel een heel lang stuk langs het Van Starkenborghkanaal. Zeker omdat we al flink wat kilometers in de benen hadden, leek hier geen einde aan te komen. Op dit stuk is de route trouwens iets veranderd vanwege een beschadigde brug die niet meer opgebouwd is. In de boekjes is dit volgens mij nog niet aangepast, maar op de website en in het GPX bestand wel.

Na een flink stuk langs het kanaal en langs het universiteitscomplex bereikten we dan toch eindelijk echt de stad Groningen. Hier moesten we nog best een tijd door de stad wandelen voordat we het station bereikten. We liepen ook door het Noorderplantsoen waar het vanwege het weer en het paasweekend echt heel gezellig druk was!

Toen we bij het eindpunt van de etappe aankwamen waren we wel flink moe, maar ook trots op elkaar en op onze Piet, die dit toch ook allemaal maar even doet! Nu ik deze blog schrijf (of in ieder geval de aantekeningen maak) zitten we 's avonds lekker in ons huisje. Piet ligt afgepeigerd en tevreden in zijn mandje, nadat hij net een lekker kluifje heeft verorberd.

Meer weten over het Pieterpad? Lees het hier! Er is ook een webshop, waar je o.a. de Pieterpad boekjes kunt bestellen.

Recente blogposts

Alles weergeven