top of page
  • Foto van schrijverLisette van Leijenhorst

Het Pieterpad met Piet: etappe 1

Etappe 1: Van Pieterburen naar Winsum - 12 km


Een paar maanden geleden hebben wij het idee opgevat om het Pieterpad te gaan lopen met onze hond Piet. Na een paar maanden van trainen en voorbereidingen is het dan zover; we zijn nu echt begonnen aan het Pieterpad!

We hebben voor een week een huisje in Midlaren gehuurd en gaan van daaruit verschillende etappes lopen.

Etappe

Etappe 1: Pieterburen - Winsum

Afstand

12 km

Datum

16-4-2022

Vanuit Zuidlaren zijn we in de ochtend naar Winsum gereden, het eindpunt van van deze etappe. De auto hebben we neergezet bij het station van Winsum (P+R) en vanaf daar hebben we de bus gepakt naar Zuidlaren (bus 68). Let er wel op dat deze niet zo heel vaak gaat, dus het is aan te raden om van tevoren even goed te kijken hoe laat hij vertrekt.

Bij het busstation van Winsum zagen we al verschillende andere wandelaars en die namen inderdaad dezelfde bus naar Pieterburen. Grappig weetje; voor Piet was het zijn allereerste keer met de bus!


We hadden trouwens echt veel geluk met het weer! Het was heerlijk zonnig en ook de temperatuur was prima (15 a 16 graden). In het open veld stond wel nog een fris windje.


In Pieterburen zijn we gelijk van start gegaan (na een fotomomentje bij het startpunt uiteraard). Nadat we de kerk achter ons hebben gelaten liepen we gelijk tussen de velden. Het was grappig om verschillende Pieterpad-wandelaars voor en achter ons te zien wandelen. na een stuk tussen de velden door gelopen te hebben, moesten we helaas een flink stuk over de weg, waar ook best hard werd gereden. Het laatste stukje naar Eenrum toe was wel weer iets rustiger, maar nog steeds over de weg.

Het was bijna Pasen en onderweg hadden bewoners heel lief paaseitjes voor wandelaars achtergelaten. In Eenrum zijn verschillende horecagelegenheden te vinden en wij hebben hier dan ook even op een terras gezeten voor de lunch. Hier kwamen we verschillende Pieterpad-wandelaars tegen. Op het terras kwam het besef dat we alweer halverwege onze etappe zijn! Maar aan de andere kant waren we ook weer realistisch dat dit ook wel een relatief korte etappe is.

Na de lunch gingen we vol goede moed weer verder. Eerst een stuk door het dorp heen en vervolgens een stuk langs een wat drukkere weg. Al gauw kwamen we aan in het mooie dorpje Mensingeweer. Nadat je het bruggetje in het dorpje bent overgestoken heb je een mooi uitzicht op het water, de mooie huisjes en de molen.

Nadat we Mensingeweer hebben verlaten lopen we een paar kilometer langs het Mensingeweerder Loopdiep totdat we een uitstapje maken naar Maarhuizen, een monumentaal wierdedorp. Toen we langs het water liepen kwamen we een leuk initiatief van bewoners van een boerderij tegen die stoelen hadden neergezet voor vermoeide wandelaars.

Vervolgens was het niet ver meer naar Winsum, dat in 2020 door de ANWB is verkozen tot mooiste dorp van Nederland. Inderdaad een mooi en ook gezellig dorpje, waar we nog even heerlijk op het terras hebben gezeten voordat we weer in de auto stapten.

We vonden de etappe zelf eigenlijk niet zo heel bijzonder en dat kwam vooral doordat we zo veel over of langs de weg moesten lopen. Er waren maar weinig stukken onverhard. Vooral met Piet moesten we daarom veel opletten en hem kort houden aan de riem. Maar toch zijn we opgetogen dat we deze etappe hebben afgerond en we nu echt begonnen zijn aan het Pieterpad. Op naar de komende dagen!


Meer weten over het Pieterpad? Lees het hier! Er is ook een webshop, waar je o.a. de Pieterpad boekjes kunt bestellen.

Recente blogposts

Alles weergeven